Şifre Güvenliği Nedir? Şifre Güvenliği Nasıl Sağlanır?
İnternet ortamında güvenliği sağlamanın geleneksel yöntemlerinden olan şifre belirlemenin ve periyodik olarak şifre değiştirmenin önemi herkes tarafından bilinmektedir. Ancak belirlenen şifreler çoğunlukla akılda kalıcı, basit ve aynı olmaktadır.
Üye olunan ve kullanılan tüm platformlarda aynı şifrenin kullanılması şifrenin basit ve tahmin edilebilir bir kombinasyona sahip olması şifre güvenliğini tehlikeye atmaktadır. Bu nedenle periyodik olarak şifre değişikliği ve şifrelerin daha karmaşık kombinasyonla oluşturulması oldukça önemlidir.
Periyodik olarak şifre değişikliğiyle saldırganların elinde bulunan şifrelerin belirli bir süre sonunda değişmesi ve erişimin engellenmesi amaçlanmaktadır. Ancak şifre değişikliğinin bir kaç harf değiştirilmesi veya aynı şifrenin hiç değiştirilmeden uzun süre kullanılması saldırganlar tarafından şifrelerin kırılmasını kolaylaştırmaktadır.
Güçlü şifre nasıl olmalı?
Genellikle isim, doğum tarihi, plaka numarası, telefon alan kodu, sadece harf veya sadece sayı kullanılması vb. gibi basit ve tahmin edilebilirliği yüksek olan şifre kombinasyonları insanlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Güçlü bir şifre oluşturmak için öncelikle dikkat edilmesi gerekenler;
Ancak bazı durumlarda şifrelerin güçlü olması ve/veya her bir hesap için farklı şifre kullanılması siber güvenlik için yeterli olmamaktadır. Bu nedenle parola güvenliğinde özellikle “çok faktörlü doğrulama” ve “iki faktörlü kimlik doğrulaması” teknolojilerinden yararlanılması gerekmektedir.
Daha Fazlası İçin: MODERN YAŞAMDA ZAMAN YÖNETİMİNİN ÖNEMİNE DAİR
Günlük plan yapan birçok kişinin yaşadığı belki de en büyük problem, bazı görevler için ayrılan saat sınırların aşılması.
İki faktörlü kimlik doğrulama işlemi iki aşamalı bir süreç olarak tasarlanmaktadır. Birinci aşamadan kullanıcının zaten bildiği şifre kullanılır. İkinci aşamada ise, şifrematik tarafından üretilen tek kullanımlık şifreyle kimlik doğrulaması yapılması istenmektedir. Çok yönlü kimlik doğrulama sisteminde ise, parola ve şifrematik ile tek kullanımlık kimlik doğrulama kodlarının yanı sıra parmak izi gibi biyometrik verilerde kullanılmaktadır.
Türkiye’de en fazla kullanılan şifreler
- 123987456
- q1w2e3r4
- 963qaz
- istanbul24
- 06ankara
- 3we45r
- qazxsw
- waesrd
- 951753
- password
- parola
- sanene
- bjk1903
- 19921992
- 987oıu
- 123456789
- cimbom
- fenerbahce
- 112233
- 968574