Dijital Ortamdaki Ödeme Yöntemleri Gün Geçtikçe Gelişiyor!
Finansal teknoloji girişimleri, bankalarla rekabete girebilecekleri ürünler geliştirerek mevcut pastadan pay almayı hedefliyor. Bankaların piyasaya giren yeni oyuncular karşısında zorlanması ise kaçınılmaz görünüyor.
Yapılan araştırmaya göre dijital ödeme ve transfer pazarında ilerleyen yıllarda büyük bir değişim yaşanacak. Peki, dijital ödemeyi gelecekte ne bekliyor?
6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları kanunu ile ödeme sistemleri alanında yeni bir yola girildi. Ödeme pazarı son 10 yıl içinde iki kattan daha fazla büyüdü.
Daha Fazlası İçin: SMS’LERİN SONUNDAKİ BXXX KODLARI NE ANLAMA GELİYOR?
Kısa bir süre önce BTK yeni bir hizmete başladı ve artık kurumlardan gelen SMS’lerin sonunda bazı kodlar yerleştirme kararı aldı. Peki B001, B002 ve B003 diye devam eden bu kodlar ne alma geliyor? Bu kodlarla neler yapılabilir?
Geçen yıl itibariyle 6493 sayılı kanun ile lisanslı Ödeme Hizmetleri kuruluşları, 11,3 milyon müşteriye toplam 16 milyar TL’lik işlem gerçekleştirdi. 6493 sayılı kanun ile para transferleri, fatura ödemeleri dahil her türlü ödeme işlemleri yasal bir temele kavuşmuş oldu.
Araştırma şirketi GfK tarafından hazırlanan “Tüketici alışkanlıkları” raporuna göreyse, online yapılan işlemlerin başında, seyahat ve eğlence harcamaları yüzde 66 ile ilk sırada yer alıyor. Online satın almaların yüzde 55’ini ise giyim, tüketici elektroniği ve finansal hizmetler oluşturuyor.
Araştırmada, üç kişiden birinin mobil cihazlar üzerinden ödeme yaptığı ifade ediliyor. Euromonitor tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre ise dijital ödeme ve transfer pazarı, 2017’de yüzde 22,2 oranında büyüyecek.