Zeka Gelişimine Katkıda Bulunan Alışkanlıklara Örnekler
İnsanoğlu uzunca bir süre insanların belirli bir zeka seviyesinde doğduğunu ve hayatı boyunca bu potansiyeli en iyi şekilde kullanarak maksimumunu aşamayacağına inandı. Bugün bilim aksini söylüyor, artık maksimumu artırmanın mümkün olduğu bir gerçek. Yeni şeyler öğrendiğimizde, yeni alışkanlıklar edindiğimizde beynimizdeki nöronlar arasında yeni köprüler oluşuyor ve bu da bizi daha zeki hale getirebiliyor. Bilimsel sebepleri ile beraber zeka geliştirecek 7 alışkanlığı paylaşıyorum.
1. Bir müzik aleti çalmak
Müzik aleti çalmak yaratıcılığı, analitik düşünceyi, dil öğrenme ve matematik yeteneklerini artırır. Müzik aleti çalmanın beyindeki iki lop arasında bağlantı kuran ”korpus kallozumu” yeni bağlantılar kurarak güçlendirdiği kanıtlanmış.
2. Okumak
Gazete, kitap ya da blog… Okumak stresi azaltarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlar ve hem analitik hem de duygusal zekayı geliştirir. Ayrıca problem çözme yeteneklerinizi artırır. Böylece yöneticilik yeteneklerinizi de dolaylı yoldan geliştirir.
3. Düzenli Egzersiz
Arada sırada yapılan egzersizlerden bahsetmiyorum, düzenli egzersizden bahsediyorum. Düzenli yapılan egzersizlerde hücreleriniz BDNF adı verilen ve hafıza, öğrenme ve odaklanma yeteneklerinizi geliştiren proteinlerle beslenir. Bazı bilim adamları bütün gün hareket etmeden oturmanın tam tersi etki yaparak bu yeteneklerinizi kaybetmenize sebep olacağını söylüyor. Dikkat.
4. Yeni bir dil öğrenmek
Hafızanızı geliştirmek için yapboz yapmayı bırakın, onun yerine yeni bir dil öğrenmeye çalışın. Yapılan araştırmada, iki dil konuşan insanların, tek dil konuşan insanlara göre yapboz yapma yeteneklerinin daha gelişmiş olduğu gözlemlenmiş. Ayrıca iki dil bilenlerin sorun çözme tarafında daha proaktif olduğu gözlemlenmiş. Ayrıca işiniz ve kişisel gelişiminiz için de birden fazla dil bilmeniz faydalı olacaktır.
Daha Fazlası İçin: Müşteri Memnuniyet Ölçümü Nasıl Olmalı?
İşletmeler özellikle de gıda ve konaklama sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için müşteri memnuniyeti ölçümü önemli bir kavramdır. Müşterinin isteklerinin belirlenmesi, onlara geri dönüş yapılması, şikayetlerin hızlı ve olumlu anlamda giderilmeye çalışılması temelde müşteri şikayet yönetiminin odak noktasını oluşturmaktadır. Burada temel amaç şikayetleri en aza indirerek müşteri odaklı bir işletme olarak faaliyetlerine devam etmektir. Diğer bir deyişle işletmenin devamlılığını sağlamaktır.
5. Düzenli öğrenin
Pek çoğumuz üniversitede döneminde vize ve final haftaları ders çalışıp, sınavları geçtik. Sonra? Sonrasında ne öğrendiysek çoğunu unuttuk. Çünkü gerçekten bir şey öğrenmek için düzenli çalışmak gerekiyor. Bu da zekayı geliştiriyor. Bunun için yeni bir dil ya da işinize olumlu etki yapacak bir şey öğrenmek istediğinizde buna her gün zaman ayırarak çalışın.
6. Beyin egzersizleri yapmak
Sudoku, yapboz, kart oyunları, zeka geliştiren bilgisayar oyunları gibi aktiviteler beyin egzersizleri için ideal. Bu tip egzersizler nöronlar arasında yeni köprüler kurar ve yeni sinopsisler oluşturur.
7. Meditasyon
İbadet, yoga, nefes egzersizleri… Nasıl medite olduğunuz önemli değil. Dalai Lama’nın yaptığı deneylerde meditasyon yapan insanların beyin dalgaları izlenmiş ve meditasyonun zeka geliştirdiği kanıtlanmış.
Bütün bu araştırmaların ortak teması, zekanızın daha fazla geliştirilebildiği ve bunun isteğinizle gerçekleştiği. Bu alışkanlarından bir kaçını deneyin, faydasını göreceksiniz.